/

Homazh Për At’ Josif Papamihalin (1912 – 1948)

Kanë kaluar më shumë se 60 vjet që kur kriminelët e shkëputën dhunshëm nga jeta, martirin e kishës katolike lindore (e ritit bizantin), at’ Josif Papamihalin.Po, kush ishte at’ Josifi? Ai lindi në lagjen Kala të Elbasanit në shtator të vitit 1912

/

Sami Domni

Ka lindur në vitin 1942 nga një familje tregtare elbasanase. Edhe pse doli në pension, për të nuk kishin rëndësi vitet që bartte mbi supe. Ashtu i urtë, i palodhur ai e kishte lidhur jetën përfundimisht me arsimin, veçanërisht me shkollën 9-vjeçare

//

Doktor Hasan Kurti

Pas mbarimit të shkollës së mesme, në Korrik 1954, doktor Hasani emërohet në Qendrën Sanitare, shef i Epidemiologjisë në Elbasan. Emërimi në punën e re koinçidon me përhapjen e epidemisë së kollës së mirë e, më vonë, me epideminë e fruthit -

//

Prof. as. Dr. Astrit Bishqemi

Astrit Bishqemi është pa asnjë dyshim shembëlltyra më pozitive e qytetarisë elbasanase. Shkrimtari brilant i letërsisë për fëmijë, ndonëse me profesion mësues. I thjeshtë dhe pa lavde, ai qendron larg kamerave dhe tubimeve me duartrokitje hipokrite pafund, sepse puna e tij krijuese,

/

Prof. Kostaq Cipo – nderojnë Elbasanin

Po me shqipen u njoha më shumë në shtëpinë t’ime se sa në shkollë. Aso kohe shtëpia ime ishte kthyer në një farë klubi ku mblidheshin dy-tre herë në javë profesorët e të parës shkollë normale që u hap mbë 1909, Luigj

/

Muzg – Leksi i Vinit

Thanë se quhej Aleksandër Josifi, por qytetarët e tij e njihnin Leksi i Vinit, kompozitori dhe këngëtari elbasanas, aq i ngrohtë dhe njëkohësisht aq pak i njohur.

/

Bohemi Ynë Fatkeq

Lindi në një familje të thjeshtë, aty pranë Namazgjahut dhe në vendlindje kreu edhe shkollimet e para. Që i vogël bie në sy për dhuntinë që kishte ndaj këngës. Këndonte çuditërisht i intonuar mrekullisht dhe me ritëm të pacënuar.

//

Ustai

Ai ishte veçse një burrë fisnik origjinal, pasi jo gjithmonë pamja tregon shpirtin. Krijues i këngëve qytetare shumë të bukura, autor i teksteve dhe muzikës, interpret i mahnitshëm, autodidakt i shkëlqyer … megjithëse ishte analfabet. Ngjarjet e ndryshme në qytet, histori dashurie,