//

Onufri (1500? – 1578?)

Onufri është ikonografi mesjetar shqiptar më i famshëm që njohim deri më sot. Ai është autor i shumë afreskeve dhe ikonave të mahnitëshme nga pikëpamja artistike dhe, ka pikturuar portrete shenjtësh në kishat e Shelcanit (Shën Kolli) e të Valshit (Shën e

/

Marije Buda 1893 – 1983

Flamuri i qëndisur nga Marija, sot ndodhet në zyrën e Kryetarit të Bashkisë Elbasan dhe ka përmasa afërsisht 40x50 cm, punuar me dorë me fije ari dhe gjymyshi. Në një pëlhurë me sfondin e kuq pothuaj në ngjyrë vishnje, është qëndisur me

/

Qemal Haxhihasani 1916 – 1992 – Nderojnë Elbasanin

Koleksioni i dorëshkrimeve të sistemuara nga vetë Q. Haxhihasani në Arkivin e Folklorit, pranë Institutit të Kulturës Popullore, kap masën e pabesueshme prej 20.588 faqesh. Ky volum duhej të ishte punë e përbashkët e disa akademikëve, por në të vërtetë është punë

//

Normalisti – Aleksandër Xhuvani

Tue shfaqë dëshirën e botimit të njij të përkohëshmeje, me qëllim që të vëni dhe ju nji gur në ndërtesën e ardhshëme t’arsimit filluer, båni me tě vërtetë nji puně të lavdueshme, por më duket se merrni mbi vedi edhe nji detyrë