//

Kazazët në Elbasan (Mëndafshpunuesit)

Zeja e kazazëve në Elbasan, âsht shumë e vjetër. Prej shekujsh përmendet nji shesh në lindje të qytetit, pranë vorrezave të mëdha (sot Parku “Rinia”), me emnin Fusha e Kazazvet, se kazazët në atë fushë ngrifnin çerqt portativë për të dredhun lândën

//

Mali i Vashës – Legjendë

Sapo kalon fshatin Labinot-Fushë të Elbasanit, rrugës për në Librazhd, udhëtarit i del përpara një shkëmb pothuajse me formë konike, i veshur me bimësi të shkurtër dhe shkurre të vogla. Këmbët e tij, duket sikur janë futur në ujin e lumit Shkumbin.

//

Vende dhe Toponime në Elbasan

Bushek. Çdo të thotë kjo fjalë? Busheku është një vend piktoresk buzë lumit Shkumbin, 4-5 km në juglindje të Elbasanit, pranë fshatit Shushicë. Në mes të fushës ndodhet nje masiv i vogël shkëmbor dhe nga brendia e tij nëntokësore buron prej shekujsh

//

Elbasani Pak Histori 1913-1937

Pas Shpalljes së Pavarësisë Kombëtare, entuziazmi i ligjshëm i kësaj ngjarje madhore, po ia lëshon vendin pak e nga pak, luftës së heshtur për pushtet e drejtim. Edhe në Elbasanin e kohës vihen re kontradikta të mëdha për pozicionim dhe dominancë në