/

Bashkëqytetarët Tanë Me Ngjyrë

Nuk dihet nga kanë ardhur te ne dhe ekzistojnë plot legjenda për mbëritjen e tyre në vendin tonë (Aleksandri i Madh, Perandoria Osmane etj), por janë vendosur në Elbasan prej shekujsh dhe banojnë në dy lagje të veçanta periferike të qytetit: lagjja

//

A e Dini Se …

Elbasani është ndoshta i vetmi qytet, emri i të cilit është shkruar në pllaka guri? Asnjë mëdyshje, asnjë interpretim, kundërshtim ose hamendësim ...

/

AKULLORJA DHE MALI ME GROPA

Thirrjet e tyre nëpër rrugë: - Hajde, dondurma kajmak … (akullore me krem – ice cream, angl.) krijonin mundësinë që të dilnin për pak çaste nga shtëpia edhe vajzat e mbuluara. Ky ishte edhe rasti i duhur për të vluarin nga sevdaja,

///

Teatri i Elbasanit

Elbasani kishte krijuar teatrin e tij që në 10-vjeçarin e parë të shekullit XX dhe, deri në vitin 1944 kishte shfaqur për shikuesit 64 drama në Elbasan dhe në Tiranë

/

Shatërvanët e Elbasanit

Në të trija nyjet më të fuqishme të Pazarit të Elbasanit, ishin ndërtuar shatërvanë me ujë të rrjedhshëm (Qoshja, Bezisteni dhe Tabakët). Tregtarët dhe blerësit pinin ose e mbushnin ujin nga çurgjet që kishin ata shatërvanë, ndërsa në hauzin e rrumbullaktë të

///

ISUF MYZYRI 1881 – 1956

Mbetet padyshim një nga krijuesit më të veçantë të këngës qytetare elbasanase, jo vetëm për faktin se ai ishte analfabet dhe instrumentist njëkohësisht, por mendoj që ai është i vetmi krijues i tekstit, muzikës dhe interpretimit, sipas frymëzimit të tij me orientim

///

“MA MIR’ N’PYLL SE N’QYTET”

Duhet cilësuar se Myzyri nuk përdor në tekstet e tij përmbajtje të ndërlikuara filozofike ose kuptimore. Ai është kaq i thjeshtë dhe i magjishëm, sa që po ta dëgjosh me vëmendje këtë këngë të tij, secili nga ne fillon të mendojë dhe,

//

Halit Narazani (1902 – ?)

Haliti edhe pse mbeti jetim shumë herët, u arsimua në Normalen e Elbasanit dhe punoi pak kohë mësues. Më vonë, në kundërshtim me shumicën e djelmoshave elbasanas që ia mësynin studimeve për arsim kryesisht në Austri, ai shkon atje për të studiuar