/

Marije Buda 1893 – 1983

Flamuri i qëndisur nga Marija, sot ndodhet në zyrën e Kryetarit të Bashkisë Elbasan dhe ka përmasa afërsisht 40x50 cm, punuar me dorë me fije ari dhe gjymyshi. Në një pëlhurë me sfondin e kuq pothuaj në ngjyrë vishnje, është qëndisur me

/

Qemal Haxhihasani 1916 – 1992 – Nderojnë Elbasanin

Koleksioni i dorëshkrimeve të sistemuara nga vetë Q. Haxhihasani në Arkivin e Folklorit, pranë Institutit të Kulturës Popullore, kap masën e pabesueshme prej 20.588 faqesh. Ky volum duhej të ishte punë e përbashkët e disa akademikëve, por në të vërtetë është punë

///

Filip Papajani për Lasgushin

Një letër e shkruar në 10 tetor të 1930-ës, kërkon bursë për Lasgush Poradecin. Letra është shkruar nga Filip Papajani, mik i Nosit dhe i Lasgushit, shkrimtar, gazetar e atdhetar. Ministria e Arsimit të kohës i ka hequr bursën poetit, ndërkohë që

/

Aleksandër Xhuvani (1880-1961)

Aleksandër Xhuvani është veprimtar i Rilindjes Kombëtare, iluminist i spikatur dhe pedagog i madh, personalitet i shquar i arsimit, i shkencës dhe jetës politiko-shoqërore, Mësues i popullit dhe shkencëtar i shquar (gjuhëtar, pedagog dhe psikolog). Është pedagogu më i shquar shqiptar dhe