/

SHKUMBINI

Është lumi magjik që i bie mes për mes Shqipërisë dhe çuditërisht ndan edhe dy dialektet e shqipes. Në Jug të tij flitet dialekti toskë, ndërsa në Veri flitet dialekti gegë. I quajtur nga romakët “Genessus” (zanafilla?), Shkumbini buron nga Kamja, Valamara

/

Ujësjellësi i Parë në Elbasan

Punimet për ndërtimin e ujësjellësit të parë me tubo metalike në Elbasan përfunduan në vitin 1938. Kjo vepër shumë e dobishme publike, u përjetua nga elbasanasit si një festë dhe ngado shpërtheu hareja, sapo uji rrodhi nga duqet e çezmave, në shtëpitë

/

Gjergj Arianiti – i njohur Gjorg Golemi

Sipas çdo gjase, fisi i Arianitëve e ka prejardhjen nga Shqipëria e Mesme dhe me një farë sigurie mund të pohohet se Gjergj Arianiti, duhet të ketë qenë rreth viteve 1443 zot i Çermenikës, i pjesëve nga Mokra dhe Shpati e gjithashtu

//

SKAMP – Pak histori rreth emrit të qytetit

Nga burimet historike, qyteti përmendet për herë të parë nga gjeografi aleksandrin Ptolemeu, në Shek. II e.s. në formën Skampies (scamp-ies). Mbi tabelën (hartë – rrugore) të Peutingerit, qyteti shkruhet si: Skampia (scamp-ia), në itinerarin (udhëpërshkrimin) e Antoninit shkruhet në dy forma,

/

Homazh Për At’ Josif Papamihalin (1912 – 1948)

Kanë kaluar më shumë se 60 vjet që kur kriminelët e shkëputën dhunshëm nga jeta, martirin e kishës katolike lindore (e ritit bizantin), at’ Josif Papamihalin.Po, kush ishte at’ Josifi? Ai lindi në lagjen Kala të Elbasanit në shtator të vitit 1912

/

Jehonat e Tingujve Prej Një Libri

Kënga popullore e qytetit tim më pëlqen. Ajo vjen tani në shpirtin tim e ngarkuar me copëza kujtimesh, imazhesh, asociacionesh të panumërta: më kujtohet ajo ditë kur im atë këndonte sërish e sërish të njëjtin refren. E unë kuptoja që ishte i

/

Sami Domni

Ka lindur në vitin 1942 nga një familje tregtare elbasanase. Edhe pse doli në pension, për të nuk kishin rëndësi vitet që bartte mbi supe. Ashtu i urtë, i palodhur ai e kishte lidhur jetën përfundimisht me arsimin, veçanërisht me shkollën 9-vjeçare