///

Teatri i Elbasanit

Elbasani kishte krijuar teatrin e tij që në 10-vjeçarin e parë të shekullit XX dhe, deri në vitin 1944 kishte shfaqur për shikuesit 64 drama në Elbasan dhe në Tiranë

/

SOTIR KOLEA

E pamundur të shkruash për Elbasanin dhe personalitetet e tij mendjendritur, pa përmendur Sotir Kolean. Vërtet ai lindi në Berat, por pas gjithë atyre punëve dhe mundimeve për Shqipërinë, brenda dhe jashtë vendit, zgjodhi që ditët e fundit të jetës në pleqëri

//

ISUF MYZYRI DHE LEKSI I VINIT

(1881 – 1956) (1903 – 1978) Dialog midis dy mjeshtrave të këngës popullore qytetare elbasanase. Leksi i Vinit takon usta Isufin në rrugën e Saçmaxhihanes dhe, pas përshëndetjeve të rastit, ustai e pyet Leksin: – Hâ mre Leks, si dulet’ atje n’takim

/

URA E POLISIT

Dihet se në Antikitet, romakët ishin ndërtuesit më të mëdhenj të udhëve në Europë, ndaj jo më kot njihet shprehja: “Të gjitha rrugët të çojnë në Romë”. Po kështu, dihet mirë se ata ndiqnin luginat e lumejve për ndërtimin e udhëve, të

/

113 VJET SHKOLLA NORMALE

Në çdo përvjetor të Normales së famshme të Elbasanit, në kujtesën tonë “parakalojnë” madhërishëm ata burra patriotë që e krijuan dhe e mbrojtën atë, ata profesorë dhe pedagogë që pasi morën dije në vende të huaja erdhën dhe e mëkuan këtë dije

/

Shatërvanët e Elbasanit

Në të trija nyjet më të fuqishme të Pazarit të Elbasanit, ishin ndërtuar shatërvanë me ujë të rrjedhshëm (Qoshja, Bezisteni dhe Tabakët). Tregtarët dhe blerësit pinin ose e mbushnin ujin nga çurgjet që kishin ata shatërvanë, ndërsa në hauzin e rrumbullaktë të

///

ISUF MYZYRI 1881 – 1956

Mbetet padyshim një nga krijuesit më të veçantë të këngës qytetare elbasanase, jo vetëm për faktin se ai ishte analfabet dhe instrumentist njëkohësisht, por mendoj që ai është i vetmi krijues i tekstit, muzikës dhe interpretimit, sipas frymëzimit të tij me orientim