//

Onufri (1500? – 1578?)

Onufri është ikonografi mesjetar shqiptar më i famshëm që njohim deri më sot. Ai është autor i shumë afreskeve dhe ikonave të mahnitëshme nga pikëpamja artistike dhe, ka pikturuar portrete shenjtësh në kishat e Shelcanit (Shën Kolli) e të Valshit (Shën e

//

Ish-Kombinati Metalurgjik në Elbasan

Kombinati metalurgjik i Elbasanit nisi të ndërtohej aty nga viti 1966 në fushën bujqësore mjaft të begatë të Bradasheshit, rreth 4 km në perëndim të qytetit të Elbasanit. Sipas specialistëve të bujqësisë, në këtë fushë bujqësore ishin depozituar prej shekujsh aluvione dhe

//

Koncert i “Bashkimi” Elbasanas

Me rastin e 25-vjetorit të Shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë (1937), një orkestrinë elbasanase e Shoqërisë “Bashkimi”, përshëndeti publikun në Tiranë me disa pjesë muzikore, vendase dhe të huaja.

//

Ura me Kamare (Ura e gurtë)

Ndodhet pranë fshatit Mirakë, përgjatë rrugës automobilistike Elbasan – Librazhd. Nuk ka datë ndërtimi dhe as cilët ishin ata që e ndërtuan, por hamendësohet të kenë qenë esnafët elbasanas që e mundësuan ngritjen e saj.

//

Tradita e Qëndisjes

Dikur, gjyshet tona, shpesh i qëndisnin vetë jorganët, jastëkët, perdet apo rroba të tjera të cilat përdoreshin në raste festash. Ndër të tjera, ato qëndisnin me fije ari, mbi mëndafsh, mbi kadife…