/

Sevdaja – Muzikë

Vargjet e mëposhtme janë teksti i një kënge mjaft të vjetër, të cilën unë e kam gjetur te shënimet që ka mbajtur im atë rreth 60 vjet më parë. Kuptohet, nuk është krijim i tij, por shumë këngë të tilla ai i ka mësuar nga të tjerët, i ka kënduar me ta dhe për fat i ka shkruar në fletoret e kohës.

167 pamje
3 minuta lexim

Vargjet e mëposhtme janë teksti i një kënge mjaft të vjetër, të cilën unë e kam gjetur te shënimet që ka mbajtur im atë rreth 60 vjet më parë. Kuptohet, nuk është krijim i tij, por shumë këngë të tilla ai i ka mësuar nga të tjerët, i ka kënduar me ta dhe për fat i ka shkruar në fletoret e kohës.

Në të gjitha këto këngë, fatkeqsisht mungon pjesa muzikore me notat përkatëse, ndaj ne sot i lexojmë veçse si vjersha.

What would we do baby, without us?

SEVDAJA

Sevdaja mésinat gjarpnin e pérvlon,

Mahmudeja e Sulejmanit,

me gazep sokakut shkon.

M’ato strehna té gremisuna,

né andérr m‘u shti e mjera sevdaja

kur pashé Mahmuden’ stolisun

thashé se u gremis dynjaja.

Meraku s’mé lé ta gjej,

se e kam baftin qé ma largon,

syté me çdo ané t’i kthej,

si m’ato sy qé m’i rrotullon.

Shkon me dur’ pérveshun,

si m’ato shoqe mbi két’ dhé,

vjen me buzé tue qeshun,

pér dy syté, moj Mahmude.

Ashtu – késhtu na kané thâné

belqim s’e kam ndigjuem,

deri sa té piqemi té dy,

moj Mahmudeja e stolisun.

***

mésinat – dobësi, vuajtje e ngadaltë

gazep – mundim, turfullim, nxitim, padëshirë

baft – fatkeq, fatzi

belqim – ndoshta, ka të ngjarë.

Megjithatë – pavarësisht huazimeve të ndryshme – më bën përshtypje teksti i thjeshtë, por me shumë kuptim për një dëshirë ose marrëdhënie dashurore të kohës. Janë vargje që të përpijnë dhe pastaj i analizon se si mund të ketë qenë jeta atëhere.

Sa ëmbël dhe sa bukur i këndonin jetës dikur. Pa britma e klithma, pa bam-bum, si sot.

Bukurosh Dylgjeri

Bukurosh Dylgjeri

Elbasan, Shkurt 2023

RSS
Ndiq me Email
Share