///

Një e Huaj për Elbasanin

… e, së bashku me ta, renditet edhe një e huaj, "Englezka". Vendi nga kishte ardhur, populli dhe kombësia së cilës i përkiste e pati nxjerrë në plan të dytë emrin e saj. Dhe bujtësja kështu përmendej gjithmonë, me këtë mbiemër të

//

Shkolla Greke në Elbasan

Edhe në Elbasan filloi të funksionojë, këtë herë e lejuar, e para shkollë greke që nga 1836. Siç e përmendëm edhe më parë, Dhaskal Todri ishte një nga nxënësit e parë të kësaj shkolle. Më pas ai shkoi të vazhdojë studimet në

/

Disa Gjellë Karakteristike të Elbasanit

Disa Gjellë Karakteristike të Elbasanit - Të përshkruara në formë bejtje gjatë një gostije që një personazh i parisë së qytetit në vitet 1930 i bëri klerikëve të qytetit, me rastin e muajit të Ramazanit). Shënime të Aleksandër Josifit - Leksi i

//

Ish-Kombinati Metalurgjik në Elbasan

Kombinati metalurgjik i Elbasanit nisi të ndërtohej aty nga viti 1966 në fushën bujqësore mjaft të begatë të Bradasheshit, rreth 4 km në perëndim të qytetit të Elbasanit. Sipas specialistëve të bujqësisë, në këtë fushë bujqësore ishin depozituar prej shekujsh aluvione dhe

/

Ullishta e Elbasanit

Ullishta e qytetit të Elbasanit lartësohet në kodrat që ndodhen në veri të qytetit e qëndron përmbi të, si një vetullore magjepëse. Në këtë ullishtë janë mbjellë në kohë të papërcaktuar dhe, në reliev kodrinor, rreth njëqind mijë rrënjë ullinj që zënë

/

Mbi Këngët Tona Qytetare

Janë të rrallë ata këngëtarë, që i këndojnë me tekste origjinale këngët tona dhe, i cilësojnë autorin dhe qytetin e origjinës, Elbasanin. Në shumicën e këngëve tona, përmenden personazhe dhe emërvende, që kanë lidhje vetëm me Elbasanin.