/

Gavril Santo (Elbasan 1915 – Tiranë 1992)

Ajo që më intereson është se ai ishte një student i Normales së Elbasanit, i cili punësohet më pas mësues në Ersekë, Dibër, Kërçovë, Gostivar dhe, pas Luftës 2B, mësues në Elbasan, instrumentist i violinës në Liceun Artistik dhe më pas në

/

Alfabeti i Elbasanit

Në studimin e R. Elsie mbi këta alfabete, ai rendit alfabetin e Gregorit të Durrësit, alfabetin e Theodor Haxhifilipit elbasanas (i njohur si Dhaskal Todri), alfabetin e Jani Vellarës, si dhe disa të tjerë më të vegjël: alfabeti i papa Totasit elbasanas,

/

113 VJET SHKOLLA NORMALE

Në çdo përvjetor të Normales së famshme të Elbasanit, në kujtesën tonë “parakalojnë” madhërishëm ata burra patriotë që e krijuan dhe e mbrojtën atë, ata profesorë dhe pedagogë që pasi morën dije në vende të huaja erdhën dhe e mëkuan këtë dije

//

Aleks Buda (1910 – 1993)

Lindi në qytetin e Elbasanit më 11 Shtator 1910, në një familje me tradita qytetare e atdhetare. Shkollën fillore e kreu në qytetin e lindjes, studimet e mesme dhe të larta në Austri. Në formimin kulturor dhe intelektual të tij, binte në

///

Viti i Parë Mësimor i Normales

Ashtu siç ishte parashikuar në Kongresin e Elbasanit (Shtator 1909), që në vitin e parë akademik në Normalen e Elbasanit (Dhjetor 1909) u regjistruan 150 nxënës nga të katër Vilajetet shqiptare, prej të cilëve 71 ishin konviktorë. Mësimet për ta ishin falas,